Το έθιμο του Γενιτσαρίστικου χορού
Ο Γενιτσαρίστικος χορός αναβίωσε και φέτος στα Λεχαινά από τις 14 έως και 18 Μαρτίου για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Λεχαινών. Οι μαθητές του σχολείου συμμετείχαν στις δράσεις που σχεδίασε το “Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας για νέους και παιδιά”, με τίτλο “Έναν μύθο θα σας πω”. Υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη κ. Νίκου Αναγνωστόπουλου οι μαθητές συμμετείχαν στο πενθήμερο κινηματογραφικό εργαστήριο με τελικό στόχο την δημιουργία ταινίας μικρού μήκους με τίτλο “Το έθιμο του Γενιτσαρίστικου χορού”. Ένα τοπικό δρώμενο με βαθιές ιστορικές ρίζες και με ιδιαίτερη πολιτιστική σημασία για την περιοχή το οποίο αναβιώνει κάθε χρόνο το τριήμερο της αποκριάς, ενώ την ευθύνη αναβίωσης του έχει αναλάβει και συνεχίζει ο “εθιμοτοπικός όμιλος”  Λεχαινών. Με την ολοκλήρωση της ταινίας επιτυγχάνεται ένας από τους στόχους του φεστιβάλ “Ολυμπίας” για τα παιδιά, την σύνδεση δηλαδή, με το πλούσιο μυθολογικό και ευρύτερο πολιτισμικό υπόβαθρο της περιοχής τους, μέσα από τη δημιουργική ενασχόληση με τον κινηματογράφο και την οπτικοακουστική τεχνολογία.
Στο εργαστήριο συμμετείχαν οι μαθητές: ΝΤΑΛΙΠΑΙ ΕΡΙΟΝ, ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, ΑΛΙΚΑΝΙΩΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΒΑΒΑΡΟΥΤΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ,ΙΒΑΝΩΦ ΜΑΡΙΝ, ΜΑΡΙΝΟΒ ΝΤΙΜΟ, ΜΕΪΝΤΑΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ, ΝΤΕΜΠΡΟΖΙ ΖΑΝΟΥΝ, ΦΙΛΙΠΗ ΑΡΕΤΗ, ΛΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΣΕΦΕΡΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, από όλους τους τομείς και ειδικότητες του 1ου ΕΠΑΛ Λεχαινών, με υπεύθυνο προγράμματος εκπαιδευτικό πληροφορικής  Χατζηγιάννη Θεόδωρο . Τέλος ο διευθυντής της σχολικής μονάδας κ. Βατσής Παναγιώτης και ο σύλλογος διδασκόντων ευχαριστούν τον σκηνοθέτη κ. Νίκο Αναγνωστόπουλο, τους υπεύθυνους του φεστιβάλ Ολυμπίας καθώς και την χορευτική ομάδα της Λεχαινίτικης Γκοτσαριάς για την συνεργασία την οποία είχαν με τους μαθητές του σχολείου.

(Άρθρο του Χατζηγιάννη Θεόδωρου εκπαιδευτικού ΕΠΑΛ Λεχαινών, για την συμμετοχή και δημιουργία ταινίας μικρού μήκους των μαθητών του σχολείου. )

Σύνδεσμος Facebook

Leave a Comment